Ämnet är brett och täcker in områden som klimathot, ekonomiska kriser och terrorism. Därför ska också Mötesplats Samhällssäkerhet bli ett brett arrangemang, med fokus på möten och seminarier.
Mötesplats Samhällssäkerhet erbjuder två novemberdagar av kunskapsutbyte och samverkan för centrala myndigheter, länsstyrelser, kommuner, landsting, organisationer och alla andra som arbetar med samhällets säkerhet. Forumet, med mässa och parallell konferens, syftar till att utveckla samarbetet mellan aktörer inför, under och efter olyckor och kriser.
– Det här skiljer sig från en traditionell mässa, eftersom betoningen ligger på att det ska vara en mötesplats för alla, betonar Pernilla Åbrink, projektledare för Mötesplats Samhällssäkerhet.
Arrangemanget genomförs på Kistamässan mellan den 13 och 14 november i år, i samarbete med MSB och SKL. Dessutom har bland andra FOI, NSD, SACS och SOFF deltagit aktivt i arbetet. Fokus ligger på att det ska ses som just en mötesplats, med nästan 30 seminarier och mellan 40 och 50 utställare på plats i mässhallen.
När Mötesplats Samhällssäkerhet genomfördes första gången, hösten 2011, var responsen positiv bland de cirka 1600 besökarna. Nu har konceptet, enligt Pernilla Åbrink, utvecklats i takt med att spelplanen för samhällsäkerhet har förändrats.
– Besökarna var jättenöjda 2011 och har uppgivit att det har saknats en bred mötesplats tidigare. Det finns en del nischade sådana i den här branschen men ingen som samlar alla som arbetar med samhällssäkerhet, betonar hon.
Efter arrangemanget för två år sedan angav 90 procent av deltagarna att mässan levde upp till, eller var över, förväntan och 91 procent att de tyckte det var viktigt med en mässa i anslutning till konferensen. Pernilla Åbrink vittnar också om att förhandsintresset har varit stort i år. Klart är redan att företag som SOS Alarm, Combitech, 4CStrategies, Ekelöw och SAAB ställer ut, liksom exempelvis Strålsäkerhetsmyndigheten.
Dessutom samlas ett stort antal frivilligorganisationer på ett eget ”torg” på mässgolvet. Det är Allmänna Försvarsföreningen, Frivilliga Automobilkårernas Riksförbund, Frivilliga Flygkåren, Frivilliga Radioorganisationen, Flygvapenfrivilligas Riksförbund, Försvarets Personaltjänstförbund, Insatsingenjörernas Riksförbund, Sjövärnskårernas Riksförbund, Svenska Brukshundklubben, Svenska Försvarsutbildningsförbundet, Svenska Lottakåren, Sveriges Bilkårers Riksförbund, Svenska Blå Stjärnan och Civilförsvarsförbundet.
– Det går fortfarande att höra av sig om man vill ställa ut, vi anpassar alltid utställningshallen utifrån det antal utställare vi får, kommenterar Pernilla Åbrink.
– Vi kommer även ha ett ’Speakers Corner’ på mässgolvet utanför seminarielokalerna, där utställare kan få göra presentationer i 25-minuterspass fyra gånger varje dag.
Seminarierna genomförs i entimmespass under bägge dagarna. Varje mässdag inleds dessutom med ett plenum, ledda av Annika Nordgren-Christensen, som är säkerhetspolitisk debattör och moderator. Den första dagens plenum har rubriken ”Utmaningarna vi inte kommer undan” och andra dagens rubrik lyder ”Nya organisationer – är det lösningen?”
– Vi har tittat tillbaka på föreläsningarna 2011 och försökt summera det som då fick störst fokus och sedan har vår referensgrupp tagit fram förslag, som styrgruppen i sin tur har fattat beslut om. Det innebär att vi erbjuder föreläsningar om alltifrån energi och infrastruktur till terrorism, berättar Pernilla Åbrink.
Förutom referens- och styrgrupperna har ett antal arbetsgrupper inom MSB, SKL, FOI och NSD varit aktiva i planeringsarbetet.
– Det finns ett stort engagemang och en enorm spetskompetens bland alla som är engagerade – och det är tur, eftersom det är ett sådant brett ämne. Det går inte att läsa in sig på den nivå som krävs för att få ihop det här vassa och spännande programmet, säger Pernilla Åbrink.
– När jag pratar med branschen får jag kvittens på att man tycker att programmet är relevant och att det märks att vi har tagit Mötesplats Samhällssäkerhet till en ny nivå i år. Våra besökare vill ju bli stimulerade, lära sig nya saker och träffa och prata med andra.
Det lanseras flera nyheter på Mötesplats Samhällssäkerhet 2013; bland annat presenteras den årliga rapporten Öppna jämförelser av SKL och MSB, på torsdagseftermiddagen, den 14 november, vilket är tidigare än vanligt. Dessutom deltar Mpower, samverkansprojektet mellan Fryshuset och Lottakåren som utbildar unga tjejer i att bli kunskapsbärare för hur man skapar trygghet.
– En annan programpunkt som ligger i tiden och som sticker ut litet är ’Nio miljoner bilder av krisen’, som handlar om vem som står bakom lägesbeskrivningarna vid en händelse och om den gemensamma lägesbilden har blivit en utopi, berättar Pernilla Åbrink.
Dessutom ska den samverkansgrupp, som i oktober reser till New York för att samla in erfarenheter från stormen Sandy, presentera lärdomarna därifrån i en föreläsning onsdagen den 13 november.
Årets säkerhetsperson 2012, Marie Louise Arendt, finns också med bland föreläsarna. Hon ska tillsammans med professor Anders Hanberger från Umeå Universitet och Patrik Vikström från Trygghetscenter i Karlstad tala under rubriken ”Så arbetar kommunerna med det breda säkerhetsarbetet”.
– Det finns egentligen tre ben på Mötesplats Samhällssäkerhet, som ska kunna samverka; näringsliv, myndigheter och forskning. Då passar det bra att en annan nyhet i år är att Tamsec 2013, National Symposium on Technology and Methodology for Security and Crisis Management, har valt att förlägga sin konferens i anslutning till vårt arrangemang. Forskningsgruppens presentationer ingår därför i konferensbiljetten, berättar Pernilla Åbrink vidare.
Konferensbiljett för två dagar kostar 3290 kronor och för en dag 1990 kronor. Man kan välja att besöka utställningarna kostnadsfritt eller till en kostnad om 740 kronor för två dagar och 445 för en dag, om man vill ta del av hela konferenspaketets förtäring, det vill säga frukost, fika och lunch bägge dagarna samt mingel under onsdagen.
– Det har varit fantastiskt roligt att få en inblick i det här området under planeringen och träffa alla människor med en sådan kunskapsskatt och som brinner så för ämnet, konstaterar Pernilla Åbrink.
– Vår ambition nu är att behålla fokus på ämnets kärna och den höga kvaliteten i arrangemanget, avslutar hon.
Skydd & Säkerhet nr 7 är den officiella mässtidningen för Mötesplats Säkerhet och innehåller bland annat hallskiss, utställarförteckning och seminarieprogram.
LOTTA ERIKSSON