Polisen är i huvudsak nöjd med den kameraövervakning som pågått sedan sommaren 2012 på Medborgarplatsen och Stureplan. Däremot behöver tekniken och informationen förbättras. Det framkommer i en rapport som Brå har publicerat, där det första året med polisens försök med kameraövervakning vid Stureplan och Medborgarplatsen i Stockholm har utvärderats. Rapporten, 2013:13, har skrivits av Hanna Sofia Johansson, Johanna Kindgren och Fredrik Marklund.
– Vi har följt upp det första året av polisens försök med kameraövervakning vid Stureplan och Medborgarplatsen i Stockholm. Uppföljningen visar att kamerorna kommit till god användning för att tidigt upptäcka bråk och därmed förhindra våldsbrott, berättar Johanna Kindgren, utredare på Brå.
Inför försöket ställde Brå frågor till både boende och till besökare. Svaren visade att de flesta var positiva till kameraövervakningen. Drygt hälften av de tillfrågade trodde också att de skulle känna sig tryggare när kamerorna togs i bruk.
Polisen tycker nu att kamerorna har varit användbara. Flera bråk och försök till misshandel har kunnat förhindras tack vare att kameraoperatören kunnat larma i tid.
– Men vi tror att kamerorna skulle komma till ännu större nytta om operatörerna i större utsträckning fick möjlighet att specialisera sig på uppgiften. Det behövs också bättre information till de poliser som arbetar ute på de två platserna. Många är till exempel osäkra på vilka områden som täcks av kamerorna, konstaterar Johanna Kindgren (på bilden).
Det har också visat sig vara en del tekniska problem med kamerorna. Det har exempelvis kunnat handla om kameror som plötsligt slocknar eller att bilderna är suddiga, vilket naturligtvis påverkar arbetet för kameraoperatörerna på Polisens ledningscentral.
Utvärderingen visar att de anmälda personbrotten vid Stureplan inte har minskat under perioden, medan Medborgarplatsen fått en minskning av anmälda personbrott. Det är dock för tidigt att veta om det har med kameraövervakningen att göra, poängterar Brå.
Utvärderingen är den första av tre delrapporter och ska, enligt Brå, belysa tryggheten innan kamerorna togs i bruk samt polisens arbete med implementeringen. Dessutom ska brottsligheten på respektive plats och brottsutvecklingen under det första året beskrivas.