Under våren har HUI Research, på uppdrag av Svensk Handel, samlat in data från över 1100 detaljhandelsföretag, med allt från en till flera hundra butiker inom respektive företag, och sammanställt rapporten ”Stölder och annat svinn i svenska butiker 2013″. Undersökningen, som presenterades under onsdagsförmiddagen, visar bland annat att det interna svinnet, som beror på att personal och chefer stjäl, uppgår till drygt 1,6 miljarder kronor.
– Det externa svinnet, alltså kundstölder, uppgår till nästan 4,5 miljarder kronor. Det är mer än bluffakturor och ID-kapningar tillsammans, konstaterade Per Geijer, säkerhetschef vid Svensk Handel, när rapporten presenterades.
En liknande undersökning gjordes för tre år sedan och i en jämförelse ser man att stöldbrottsproblematiken i princip är oförändrat. Däremot, poängterade Per Geijer, har de polisanmälda stöldbrotten minskat.
– Det är benägenheten att polisanmäla som har minskat inte antalet stölder. Jag har en känsla av att det finns en uppgivenhet i handlarledet, sade han.
Något som också bekräftas av Örjan Josefsson, ICA-handlare vid ICA Nära på Sergels Torg. Butiken har mellan fem och sex tillbud om dagen i genomsnitt.
– Tar vi en tjuv, så blir det ofta mycket buller och bång och rätt otrevligt för både medarbetare och kunder. Vi polisanmäler alla stölder där det förekommer hot eller våld men det är förstås jobbigt när det tar ett par minuter innan väktarna kommer och när vi sedan ska hålla personen i ett rum där han fortsätter att vara stökig tills polisen kommer, efter kanske en timme. Ibland känns det enklare och bättre att be honom gå och inte komma tillbaka. Vi hinner helt enkelt inte polisanmäla allting, berättar han.
Rapporten visar även att värdet på den senaste interna stölden hos de tillfrågade var drygt tio gånger större än värdet på den senaste externa stölden.
– Många av de externa stölderna är på små belopp medan de medarbetare eller chefer som stjäl får med varor för mycket högre belopp och när stölderna väl upptäcks har det ofta gått väldigt långt, förklarade Per Geijer.
Han betonade också att den gängse bilden av skolungdomar som snattar litet godis är en förskönande bild.
– Faktum är att vi har stöldbrott i alla grupper som besöker handeln. Vi måste därför titta bredare. Det handlar många gånger om utländska ligor, som stjäl stora partier efter beställningar. De arbetar målmedvetet och rensar vissa butiker på vissa produkter för att ha ett komplett erbjudande till sina kunder. Grundproblematiken här att det finns de som tycker att det är OK att köpa billiga prylar när stöldgodset säljs vidare, sade han.
Ett av de största problemen, enligt Svensk Handel, är begreppet snatteri.
– I dag klassas stöldbrott som snatteri när beloppet är under 1000 kronor. Beloppsgränsen är alldeles för hög och begreppet snatteri för ’gulligt’. Jag tror att om man frågar folk på stan vad snatteri är så tänker man en liten produkt i stundens ingivelse. I själva verket är en kundvagn fylld med varor, eller två pappkassar med varor snatteri.
Svensk Handel föreslår, utifrån rapporten, följande åtgärder:
* Ta bort snatteri i lagen och sänk beloppsgränsen
* Polis och rättsväsende måste prioritera de här brotten och även prioritera brotten inbördes
* Skärp synen på upprepade brott
* Stoppa häleriet genom att identifiera vart varorna tar vägen
* Handlare måste kunna få porta återfallstjuvar.
– För oss är det viktigaste att kunna porta notoriska återfallstjuvar. Det skulle innebära en stor trygghet för vår personal, kommenterar Örjan Josefsson.